January 14, 2014, 11:58 am
Orproject-Vana 01Orproject-Vana 02Orproject-Vana 03Orproject-Vana 04Orproject-Vana 05Orproject-Vana 06Orproject-Vana 07Orproject-Vana 08Orproject-Vana 09Orproject-Vana 10Orproject-Vana 11
Orproject developed a series of algorithms that digitally generate open and closed venation patterns, which can be used to simulate the growth of topiaries. The systems consist of a set of seed points that grow and branch towards target points in order to maximize exposure to light for each leaf. The resulting geometries fulfil these requirements and provide a suitable structural and circulatory system for the plant.

The structural system of topiaries acts mainly in compression and bending. Reversing this, we can obtain a geometry that performs as a tensile system. The installation Vana is designed as a single surface in tension that hangs from the ceiling and descends into the space as four columns of light. The surface is tessellated into triangular segments which are connected by stitched joints. Back lit with LEDs, light shines through the gaps and illuminates the space below with an immersive glow.

As the prototype for a large scale canopy construction, Vana has been developed as an iso-surface around an anastomotic network diagram, as the cortex around the venation system. In a continuous transformation, nature merges into architecture, columns merge into the sky and solid merges into the ephemeral. Vana appears to grow as tree-like branches blending into a continuous canopy that floats above the visitor. The installation was designed for the India Design Forum and is on display at The Brick House, Project Jan-Path, New Delhi.

ARCHITECT: Orproject, India, China & UK
PROJECT ARCHITECTS: Rajat Sodhi, Christoph Klemmt
LOCATION: New Delhi, India
DESCRIPTION: Art Installation
STATUS: completed
PROJECT TEAM: Sambit Samant, Manu Sharma
DATE: 2013
DESIGN: Orproject
PHOTOES: Sumedh Prasad and Orproject
TEXT: Orproject
SOURCE: Orproject.
Vana installation by Orproject in New Delhi
Vana installation by Orproject in New Delhi, India

Designed as a prototype for large scale canopy construction, in a continuous transformation nature merges into architecture, columns merge into the sky and solid merges into the ephemeral.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.