January 8, 2014, 4:15 pm
asp_k_01_takumi_otaasp_k_02_takumi_otaasp_k_03_takumi_otaasp_k_04_takumi_otaasp_k_05_takumi_otaasp_k_06_takumi_otaasp_k_07_takumi_otaasp_k_08_takumi_otaasp_k_09_takumi_otaasp_k_10_takumi_otaasp_k_11_takumi_otaasp_k_12_takumi_ota
For Australian skin care brand Aesop, we planned the interior and exterior of the new store in Kawaramachi, Kyoto. The store is located on the 1st floor of a building on a busy shopping street. A narrow 3.2m width, 19.7m depth with a spatial height of 6.2m vaulted ceiling. We approached the project by making the most out of the original building structure with the addition of careful alteration. We brought functional part of the store compactly to the narrow space by the entrance, the back space will be a hospitality area consisting of sizable counter and long bench, where customer can relax. By utilizing the height of the vaulted ceiling, we hung squid fishing boat pendant lights like on mobile and filled the big space with light. As you go upstairs, you will find the 2nd floor as a gallery space, providing opportunity for customers to meet new people.
Flexible board, used for the product shelf is made un-burnable and has texture of mortar, taking advantage of its original unique feature. Together with the porous Ōya stone used for flooring, it provides a soft, natural palette that lends a pervasive sense of calm from the moment of entry. For façade, we covered entirely with flexible board, using interior elements, such as accent green colour and squid fishing boat lamp, in order for people to realize continuity in space, letting the store stand out even in the colourful shopping street.
Due to the location on the busy street where many travellers and locals come by, our store design is aimed to blend as part of new Kyoto culture by providing casual yet cosy store space.

ARCHITECT: Torafu Architects, Japan
CLIENT: Aesop
LOCATION: Kawaramachi, Kyoto, Japan
DESCRIPTION: Retail Interior
STATUS: completed
FACILITY DESIGN: ENDO-Lighting, maxray(Lightings)
PRODUCTION: &S
GRAPHICS: Aesop
DATE: 2012
DESIGN: Torafu Architects
PHOTOES: Takumi Ota
TEXT: Torafu Architects
SOURCE: Torafu Architects
Aesop shop interior by Torafu Architects in Kyoto
Aesop skin care shop interior by Torafu Architects in Kyoto, Japan

Hung squid fishing boat pendant lights accentuate the 6.2m vaulted ceiling and the narrow 3.2m width of the shop pushed the hospitality area at the back making the most out of the original building structure.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.