February 26, 2013, 12:04 pm

Renowned photographer Joao Morgado captures the contrast of colour and material of this complex fire station.

Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza
Fire Station by Alvaro Siza in Santo Tirso, Portugal. Photography by Joao Morgado.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘The Firefighters barracks matches the CB1 Type program and is located in Quinta de Geão, at the lot 28, of 4770 m2.
The building comprises a total gross area of 1173 m2 and lodges the support functions to the fire brigade. Starting from the ‘Lobby – Access’, it is organized in 3 floors.
It develops exclusively at the ground floor level in the continuity of the sector A, with its own access from the corner of the B and C streets, houses the tasks of the associative sector and comprises a total gross area of 145 m2:
- Lobby – common to the sector A
- Reception and board secretariat
- Board room
- Full accessibility sanitary

Between sectors A and B there is a circulation space, open onto a courtyard, communicating with all building functions.
In the terrain remaining space, between the building and the EN 104, lies the Operational Parade, of 914 m2, with access from the C street and directly from the car park.
Next to the Operational Paradeis located the Home-School (CE) and the work shop and washing (OL).
The Honor Paradeis located next to the building main façade from the C Street. Regarding the landscaping project and exterior arrangements, the proposal envisages the establishment of paved green areas that will serve as a framework and support space. The paved areas, excluding the car accesses and the terrace area outside the Bar are coated with stone-trimmed asphalt concrete. The green areas will be targeted for the existing vegetation reinforcement in the slope areas, proceeding to the replacement work of degraded species. Occasionally some trees will be brought, fed by an automatic irrigation system and flagged by boilers in the paved areas.’

Text courtesy of Joao Morgado
ARCHITECT: Arq. Álvaro Siza Vieira, Portugal. CLIENT: Associação Humanitária Bombeiros Voluntários de Santo Tirso. PROJECT COORDINATOR: Arq. José Carlos Nunes de Oliveira. COLLABORATORS: Arq. Marco Rampulla, Arq. Pablo Elinbaum. Arq. Patrícia Teixeira .Arq. José Pedro Silva. STRUCTURE PROJECT: Eng.º Jorge Nunes da Silva, Eng.ª Raquel Dias. ELECTRICITY AND SECURITY PROJECT: Eng.º Alexandre Martins. HVAC PROJECT: Eng.º Raul Bessa. WATER AND SANITATION PROJECT: Eng.º Raquel Fernandes. LOCATION: Quinta de Geão, Santo Tirso, Portugal. DESCRIPTION: Institutional. STATUS: completed. AREA: 1173 sqm. DATE: 2012. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
Fire Station
Fire Station by Alvaro Siza in Santo Tirso, Portugal

Renowned photographer Joao Morgado captures the contrast of colour and material of this complex fire station.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.