January 8, 2013, 11:48 am

Two families sharing the living and auxiliary spaces while keeping their privacy.

K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects in Tokyo, Japan. Photography by Kai Nakamura.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘This is a duplex house in a quiet residential area, in the suburb of Tokyo.
The theme of this house is how to divide a house for two families.
I designed the house composed of 3 parts, on the slender site; a wooden box, a concrete box and the corridor connecting these two boxes.
This is because usually in Japan the duplex house is divided in mainly two spaces (houses) for each of families in privacy issue. But it isn’t the rational idea from viewpoint of the long future.
Although the house can’t change easily, people living in the house will change inevitably.

So this house is not divided in two family spaces, but is consisted of a living space and a supporting space. And these two different spaces are connected by a corridor which gives the impression of an outdoor space.

The wooden box has a supporting space; a kitchen, bathroom, stock and a closet.
It is 1.8m wide, 16.5m long and 9m height. It is built with small wooden beams and plywood. The wooden box is built simply for cost and for the modifiable and it’s like the shed.

And the concrete box has a living space such as living room, dining room and bedroom. The living space is made firmly for people to stay comfortable. It also long and thin box, 2.7m wide, 13m long and 5.6m height.

In respect of the structure, the heavy concrete box supports the light wooden box against horizontal force, earthquake and wind.

The composition of the two slender boxes sandwiching the corridor makes long distance like a labyrinth in the simple house. Therefore people are easily able to keep at a distance for their privacy.

So this is a new idea for a duplex house, contrary to the old one which was simply dividing one house in two small houses.’

Text by Hiroyuki Shinozaki Architects
ARCHITECT: , Tokyo, Japan. LOCATION: Tokyo, Japan. DESCRIPTION: residential. STATUS: completed. AREA: 161.47 sqm. STRUCTURAL ENGINEER: Tatsumi Terado Structural Studio. CONTRACTOR: Sinei,Ltd. DATE: 2011. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
K House
K House by Hiroyuki Shinozaki Architects in Tokyo, Japan

Two families sharing the living and auxiliary spaces while keeping their privacy.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.