January 7, 2013, 2:21 pm

A rectangular cut out into the residence’s volume creates a unified space.

F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects in Kashiwa, Chiba, Japan.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘F-WHITE is an independent single storey residence with a courtyard for a single family. The impressive design of the courtyard is created as a response to the request of the client family, the uniqueness of the site, and the characteristic feature of the courtyard style.

The request from the client family for their new house was a sense of family unity and spaciousness. They didn’t want the internal space divided into closed small pieces, and this image was so strong that they preferred a single storey house without any separations of the floor rather than two-storey one. As a result, the house consists of almost one single large space.
Another condition is the character of the site. The size of the site was unusual -1.5 times larger than the typical size for suburban houses-, while the width is smaller. That was why this place had been unpopular for residential use but used as a parking lot over 30 years. In order to make good use of this site’s character, the courtyard style was selected. With the size of this site, the centre part of the place kept off the electric wires over the streets and windows of the neighbouring houses, and the sky above was so beautiful. Allocating a courtyard on this part is not only good for enjoying the blue sky, but also for obtaining protected privacy.
Regarding the courtyard style, a single storey building is fairly appropriate for it, because the lower height of the house that lets the sun-rays go into the courtyard. This solution also came up with the clients’ request for a single storey house, as the larger footprint of a single storey was suitable for this unusual site size. But if you put on an outside space in the middle of the site whose width is limited, the inside space of the house would be separated into two parts, spoiling the unified feeling of the house. That was a violation to the client’s request, so we had to find a way to solve this problem with some ideas.

Our answer for these conditions was allocating the rectangular courtyard at an unusual oblique angle to the outer walls but not at a right angle. Because by locating like that, spaces around the courtyard can have enough area to stay, and be chained each other at their corners without an aisle. This arrangement strengthens the relation between spaces, and creates a unified feeling for the house. This solution also provides the feeling of spaciousness when you are inside of the house, because this oblique angle makes the courtyard look like a box which happened to be thrown out of one very large internal space. And in spite of the sense of unity and spaciousness, the space around the courtyard is not just a big absent space but it is specialized for each function with various levels of privacy. You can find new and different scenes whenever you turn the corners around the courtyard, though the plan itself is quite simple. As described above, the impressive design of F-WHITE is a clever answer for the uniqueness of the client, the site, and the courtyard style.’

Text by Takuro Yamamoto Architects
ARCHITECT: , Tokyo, Japan. LOCATION: Kashiwa City, Chiba prefecture, Japan. DESCRIPTION: residential. STATUS: completed. AREA: 122.03 sqm. PROJECT LEADER: Eiji Iwase (Takuro Yamamoto Architects). STRUCTURE DESIGN: Masuda Structural Engineering Office. CONSTRUCTION: Nagano-Koumuten. FURNITURE: tallman STUDIO. DATE: 2009. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
F-White residence
F-White residence by Takuro Yamamoto Architects in Kashiwa, Chiba, Japan

A rectangular cut out into the residence’s volume creates a unified space.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.