November 13, 2012, 2:16 pm

Rather than trying to fit the furniture into the apartment, the architects decided to fit the apartment into the furniture!

The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes
The Cabin by h2o architectes in Menuires, France. Photography by Julien Attard.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘Our design team was invited to rethink a ski resort apartment in Menuires, France. Located at the far end of a building built in 1965, it has triple orientation that was not valued by the previous layout which was too segmented. The request was to realize the impossible : increase the living space without touching the structure, create 2 bathrooms instead of the one existing, preserve the number of beds, 8 beds in 55m2, all while maintaining separate circulations for each.

To maximise the rather tight and constricted space, we chose to inverse the way of seeing it. Rather than trying to fit the furniture into the apartment, we decided to fit the apartment into the furniture! However absurd this may seem, it immediately alleviated all the constraints linked to laying out tight spaces.

A large wooden curve runs through the entire space. It links all functions, creates a large living space and opens up the panoramic views on the mountains. This furniture-wall incorporates all the necessities of daily use interlocked into one another. Seating next to storage, stacked sleeping, a reading corner is attached to an interior window, and the kitchen is back to back with a bathroom. It is the furniture element that defines the space. It is no longer cumbersome, rather it frees up a generous space around it and maximises its primary functionalities.

The secondary system allows privatising sleeping areas with curtains that roll into the existing central wall. The central space is all white, leading into the matching wrapping terrace. The interior atmosphere is inspired by the mountain and cabin feel, reinterpreted in a contemporary manner. The fun interlocking system is detailed into the minute such as sleeping spaces that one must climb into it to discover a reading lamp, a small tablet, storage and a comfortable and peaceful sleeping nook.

The entire installation is treated with a single and unique material, wood. Light-coloured birch plywood for the interior spaces and American walnut plywood for the curved wall.

To accentuate the unity of the lived-in furniture-wall, every aspect of it is detailed from within. From the exterior, nothing denotes the destiny of this fun cabin in the mountains!’

Text by h2o architectes
ARCHITECT: h2o architectes, Paris, France. LOCATION: Aravis 520, Les Ménuires (73440), France. DESCRIPTION: residential. STATUS: completed. AREA: 55 sqm. DATE: 2012. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
The Cabin
The Cabin by h2o architectes in Menuires, France

Rather than trying to fit the furniture into the apartment, the architects decided to fit the apartment into the furniture!

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.