September 17, 2012, 10:16 am

The fixture slides and unfolds to reveal the necessary uses: a counter, a register and bench seating and tables for children.

Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Photo Alain PotignonParigramme
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes in Paris, France. Photography by Stéphane Chalmeau.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘Founded in 1925, by the actors Armand Tallier and Laurence Myrga, the Studio des Ursulines became the first cinema for art house film in France. Today, this theatre continues its tradition by catering to the younger Parisian public by providing a locale to discover cinema in its many facettes. The small theater offers selective programming as well as the opportunity to meet those who make films.

The initiative for the renovation of the cinema’s lobby follows the tradition of innovation and evolution that have been a part of this establishment’s history. The existing space, although small, must allow for greeting and welcoming the public composed of both youngsters and adults, selling tickets and hosting events.

The original lobby is structured around a large oval centered on the ceiling and glazed wall cases framed in brass showcasing the movie posters and the cinema’s news. These base building elements are preserved although refined in their treatments. The design team’s proposal was to regroup all functionalities into one central piece, hence liberating the rest of the space and creating a peripheral area in the lobby. Freedom of movement and circulation are made possible while increasing the sense of space. The fixture slides and unfolds to reveal the necessary uses : closed it serves as a counter ; open, it offers a register at its heart ; when the lower part is spread, it offers bench seating and tables for children. The rest of the functionalities are incorporated in the lateral walls such as storage, bookshelves, access to the control room, etc.

A dynamic use of the fixture becomes apparent as adults and children make use of the fixture by making it their own. The movable boxes open up and reveal niches for display, storage or other secrets. The finishes are resolutely simple and contrasted. The fixture is tinted black; it slides on its base that is made out of brass. All equipment such as phone, register and printer are concealed so as to show only an abstract, playful and intriguing volume.

The lobby is in perpetual movement and adapts to the varied configurations of life in an art house cinema.’

Text by h2o architectes
ARCHITECT: h2o architectes: Charlotte Hubert / Jean-Jaques Hubert / Antoine Santiard, Paris, France. CLIENT: Studio des Ursulines. LOCATION: 10 Rue des Ursulines, Paris. DESCRIPTION: Interior / Leisure. STATUS: completed. AREA: Cinema 140 sqm, Lobby 40 sqm. DATE: 2011. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
Studio des Ursulines refurbishment
Studio des Ursulines refurbishment by h2o architectes in Paris, France

The fixture slides and unfolds to reveal the necessary uses: a counter, a register and bench seating and tables for children.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.