July 31, 2012, 11:15 am

A 3 level program comprised by a suspended volume, a wooden structure accommodating 5 suites, a concrete slab for the public spaces and a service area on the ground level satisfied the client’s need who demanded a house occupying the minimum use of land in respect of the native forest.

Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados in São Paulo, Brazil. Photography by Nelson Kon.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘Iporanga House is located in Iporanga a condominium for summer houses on São Paulo’s coast, approximately 120km east form the capital. This condo is inside a very well preserved and protected area of the original Atlantic Rainforest. The exuberance of this native forest has taken the client to demand a house that occupied the minimum as possible of the ground (lot) surface. But at the same time he wanted it to be large and comfortable, and asked for 5 suites, one for the couple, one for each of his 3 sons and one for guests, which demanded not less the 400m2 to be built.
So we decided to split the program in 3 levels: a suspended volume, wood structured for the 5 suites, so they would be on the trees crown/top; a plan, the concrete slab elevated from the ground to support all of the program social activities, living, dining room the kitchen and the swimming pool; and underneath it, on ground level there is a small enclosed area for services. A small accommodation for a house keeper couple, a laundry and a deposit.
The wood frame volume is the ‘private’ part of the house, therefore the street side is enclosed by opaque boards (made of wood and covered on both faces with a cement slab), and glass panels along with a nylon curtain, and on the forest side, aluminium sliding doors opening the rooms to a common veranda. This volume creates a shadow on the slab, and we used that shadow for the social area. This ‘middle’ floor is almost an open space, protected on all sides by transparent temperate glass sliding panels, so the forest can be seen at all times. The intention was to minimize the difference between inner and outside space, making it work all as one integration area.
The structural concept of the house was inspired by small brook bridges typical from this Litoraneal area. Rising from the foundation in humid soil, concrete columns support the steel beams which support the wood frame.
We tried to make the construction an assembling of parts more than an in loco process, concerning less waste at the building site, more agility and proper use of industrialized materials.’

Text by Nitsche Arquitetos Associados
ARCHITECT: Nitsche Arquitetos Associados, São Paulo, Brazil. DESIGN: Nitsche Arquitetos Associados – Lua e Pedro Nitsche (authors), Renata Cupini, Suzana Barboza e Mariana Simas (collaborators). LOCATION: Iporanga, São Paulo, Brazil. DESCRIPTION: residential. STATUS: completed. AREA: 252 sqm. LANDSCAPE: Paysage jardins internos e externos. LIGHTING: Cia de Iluminação. WOOD STRUCTURE: Ita Construtora. FOUNDATION AND CONCRETE STRUCTURE: L.Camargo engenharia de Projetos. ELECTRIC, HYDRAULICS AND AIR CONDITIONING: Grau Engenharia. CONSTRUCTION: Tecsa Construtora. METAL STAIRS AND KITCHEN TABLES: Janos Biezok. DATE: 2006. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
Iporanga House
Iporanga House by Nitsche Arquitetos Associados in São Paulo, Brazil

The architects’ intention was to minimize the difference between inner and outside space, making it work all as one integration area.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.