April 23, 2012, 8:56 pm

The project seeks to preserve as many as possible of the original elements of the building while the introduction of a lift resulted in the redesign of the entrance lobby.

Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Building rehab by João Morgado
Jorge Mealha’s Building rehab in Lisbon photographed by João Morgado.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘This project concerns the rehabilitation of an old building, presumably built at the end of the XIX century, but that was only registered in 1906. A cost-controlled operation, proposed by the owner, Santa Casa da Misericórdia de Lisboa, intended to rehab this building that was at risk of collapse.
The project seeks to preserve as much as possible of the original elements of the building – floors and walls – proposing a reformulation of the existing subdivision, which was characterized by having too cramped spaces, resulting in the creation of eight apartments, two of which are duplex.
Taking advantage of the need for the introduction of a lift, the entrance lobby is redesigned, suggesting a path that bypasses the volume – released from outer walls – required for the placing of this equipment. The new design of the atrium that extends its original dimension emphasises the perspective on the existent ladder, which is maintained, allowing for a better natural lighting and offering a few scale games and cross perspectives.
Whenever possible, the strategy was to preserve the existing floor – pine wood – assuming the amendments in the areas where due to its degradation it has been replaced. The walls and ceilings are plastered and painted white. Some elements are finished with stone or birth.
The shutters of the windows were restored and painted white, while maintaining the original. Access doors to the apartments are also maintained, leaving marks of previous interventions and wood working as notes of color and texture on the stairs.
The external walls and elements are painted in white in their entirety in order to allow the design of its parts to he read by the incident light throughout the day.’

Text by Jorge Mealha
ARCHITECT: Jorge Mealha, Carcavelos, Porugal. PHOTOGRAPHER: João Morgado, Lisbon, Portugal. CLIENT: Santa Casa da Misericórdia de Lisboa. LOCATION: Calçada do Lavra, 11 – 11A, Lisbon, Portugal. DESCRIPTION: residential. STATUS: completed. PROJECT TEAM: João Sítima (Site Works Leader), Rita Melancia (Project Leader), Teófilo Raposo, Gonçalo Silva, Pedro Hormigo, Ricardo Manaia. DATE: 2011. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
Building rehab
Jorge Mealha’s Building rehab in Lisbon photographed by João Morgado

The successful rehabilitation of an old building captured by João Morgado.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.