April 12, 2012, 9:59 am

The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have been awarded first prize in the international competition for the Culture Centre in Changzhou, China.

Changzhou Culture Centre by gmp
Bird‘s eye view ©Crystal Digital Technology
Changzhou Culture Centre by gmp
Perspective at night ©Crystal Digital Technology
Changzhou Culture Centre by gmp
Public plaza ©Crystal Digital Technology
Changzhou Culture Centre by gmp
6 building modules ©Crystal Digital Technology
Changzhou Culture Centre by gmp
Building modules with large arcs ©Crystal Digital Technology
Changzhou Culture Centre by gmp
Interior of the art gallery ©Crystal Digital Technology
Changzhou Culture Centre by gmp
Side plan ©gmp
Changzhou Culture Centre by gmp
Pictogram ©gmp
Changzhou Culture Centre by gmp
Section through the Culture Centre ©gmp
Changzhou Culture Centre by gmp in Changzhou, China.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have been awarded first prize in the international competition to build the Culture Centre in the newly created Changzhou city centre – competing against KSP – Jürgen Engel Architects, Arata Isozaki and other leading practices. With a total floor area of 365,000 square metres, the building in this city of three million, between Wuxi and Nanjing, is six times the size of the Louvre in Paris. The new building complex includes a number of museums such as an arts museum, a science and technology museum and a library, together with service facilities supporting the centre for culture in the Xinbei district of the city.

The design reflects elements of Changzhou’s southern Chinese culture and the city’s prominent water features. The building modules – which cantilever bridge-like in a large arc – consist of six 45 metre-high pavilions which vary significantly inside with their different architectural functions, but form a visual whole from the outside. The space between the art gallery to the east and the science and technology museum to the west forms the public plaza in the centre of Changzhou. With its water features and generous landscaping, it provides an inviting ambiance and serves as a meeting point in the district. On the 256,000 square metre basement floor are an underground car park as well as numerous shop and retail areas which are lit by light wells and which are directly connected with the cultural facilities. A water course on the lower level running diagonally through the 100,000 square metre site links all the modules together and acts as a source of lighting for the restaurants in the basement.

With its material and colour, the façade picks up on the regional building tradition: staggered grey slate creates a solid external impression which is contrasted by the bright surfaces with white elements and transparent glass façades on the inside of the buildings.

The Culture Centre will play an important role in shaping the new city centre and its development, and it reflects Changzhou’s tradition carried over into the modern metropolis. The large roof spreads across the six culture pavilions and is used to define the public space for Changzhou’s citizens.’

Text by gmp
ARCHITECT: gmp • von Gerkan, Marg and Partners, Hamburg, Germany. DESIGN: Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Magdalene Weiss. CLIENT: Changzhou Jinling Investment and Construction Co., Ltd. LOCATION: Changzhou, China. DESCRIPTION: Cultural / Culture Centre and Museums. STATUS: 2012 1st prize Competition winner. AREA: 365 000 sqm. CHINESE PARTNER: Wei Wu. COMPETITION TEAM: Martin Friedrich, Sebastian Schmidt, Kong Bu Hong, Jiang Lan Lan, Yao Yao, Zhang Zhen, Gao Shu San, Dominika Gnatowicz, Sa Xiaodong. STRUCTURAL DESIGN: schlaich bergermann and partners. LANDSCAPE DESIGN: WES & Partners. DATE: 2012. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
Changzhou Culture Centre by gmp
Changzhou Culture Centre by gmp in Changzhou, China

Under its large arches the new building complex includes a number of museums such as an arts museum, a science and technology museum and a library.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.