March 23, 2012, 5:14 pm

A meandering white concrete plate provides shelter for both a residence and a dental clinic. Symbiosis is achieved under these three shells and two courtyards while keeping their privacy despite the glazed façade. The minimal existing structure with its versatility can easily accommodate other future functions while the courtyards can easily be switched from exterior to interior spaces.

Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe in Nagano, Japan.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘This is a complex of a dental clinic and a dentist’s residence, located in the suburbs of Nagano, Japan, in a beautiful farm village surrounded by rice fields and peach orchards.
A concrete plate 300 millimeters thick forms zigzag structure, which makes up three shells and two open courtyards. As well as lying in alternate shifts, they face each other across the plate. Each shell has different functions inside, residence, clinic and waiting lounge. In each courtyard two glass boxes are set and used as pathways and entry halls between two adjacent shells.
The residence and the waiting lounge require being separated and kept off from the clinic to ensure dwelling ability. For dentists, the residence is the space for relaxation separated from working place. For patients, the waiting lounge is the space for relaxation kept off from anxiety about dental care. Inside the glass there is the same visual environment as outdoor. People pass through the glass can see the sun or the rain falling above their head. They move from one function to another with change in mood. However, Japanese urban planning law in this area requires combining new-built residences with public functions structurally. Building an individual residence newly is not allowed. One-piece zigzag structure fulfills both functional separation and structural combination.
The three shells include post-tensioned cable in their slab. They have a useful life span of 200 years or more and require no columns and beams. The interior is build with timber and light-gauge steel, if necessary, it can be remodeled without any structural constraints.
Now the interior is designed to be used as clinic, but in the future, it will be redesigned for other functions. Now wide opening in the clinic offers a great view of the farm village and allays patient’s anxiety and comfort the pain of dental care, but in the future, it may be covered with a wall in some functions. The two open courtyards can be converted from exterior into interior. This project is designed for the sustainability of both structure and function.
In this area, in order to keep a rural scene, advertising expression is severely regulated by the ordinance. It is necessary to grab passer’s attention and remain in memory of people without signboards or electric spectaculars. Both the exterior and interior are painted white, matching plaster walls of neighboring traditional houses. They stand out against deep blue sky and bright green rice fields turning to shining golden color. In daylight, the zigzag structure shows up and be vividly retained in memories of local residents as well as it blends in with the beautiful landscape.
In the evening, indoor lighting overflows from three glass openings (height 2.6m, width 10m and 3.3m). They become three huge lighting installations. The residence and waiting lounge emit soft lights with low color temperature of incandescent lamps. The clinic inserted into by them emits a gorgeous light with high color temperature of fluorescent lamps. The lighting installations with two kinds of expression are located in a line by turns and contrast with each other. They emerge from darkness, harmonizing with the calm night of beautiful farm village.’

Text by by Hiroki Tanabe
ARCHITECT: Hiroki Tanabe, Tokyo, Japan. LOCATION: Nagano, Japan. DESCRIPTION: Mixed use, Home /Work . STATUS: completed. CONSTRUCTION METHODS: Reinforced concrete structure. OUTSIDE FINISHES: Urethane resin paint + photo catalytic treatment. INSIDE FINISHES: Acrylic acid resin paint walls and ceiling, homogeneous vinyl tile floor. FURNITURE AND FIXTURES: Plywood urethane resin paint finish. AREA: 273.92 sqm. DATE: 2005. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
Dental Clinic & Residence
Minami-Nagano Dental Clinic & Residence by Hiroki Tanabe in Nagano, Japan

A concrete plate forms a zigzag structure accommodating three shells and two open courtyards. In the evening it transforms into a lighting installation.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.