March 14, 2012, 9:48 am

The building is strategically placed in order to form a boundary between the forest and the existing building filtering the vistas to and from each other. The highlight of this Student Centre though is its façade. Wave-like fish scale panels create shading for the building which along with its perforation and movement animates this extra layer.

Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés in Sophia Antipolis, France. Photography by Stephan Lucas.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘An idyllic site in front of a horrifyingly uninteresting building. In terms of scale, the project is insignificant. And yet, we win the competition at Sophia Antipolis. An exercise of absolute banality carried to the limits of architectural elegance and pleasure. Le Corbusier’s ‘cabanon’ gave him all that he needed to think and reflect on when he left the city… This small student centre gives us the possibility to have fun with architecture as well as recognise how trivial our profession can be. It is an elegant volume that houses a cafeteria and a library/reading room with all its ancillary functions. The cafeteria opens out towards the forest of pine trees that stand in front of the site; and the library is placed on the upper level. It is the superimposition of two primordial acts which are, for students, eating and reading, preferably not in the same place and not at the same time.’

Text by NasrineSeraji©
ARCHITECT: Atelier SerajiArchitectes&Associés, Paris, France with AtelaArchitectes, Paris, France. CLIENT: Nice–Côte d’Azur Chamber of Commerce and Industry. LOCATION: Sophia Antipolis, France. DESCRIPTION: Student centre, with media library, cafeteria and communal spaces. STATUS: completed. AREA: 2000 sqm. ENGINEERING: SETOR. ACOUSTICS: Peutz ET Associés. ENVIRONMENTAL ENGINEERING: Anne-Lise Leymarie. DATE: 2011. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés
Le cabanon by Atelier SerajiArchitectes&Associés in Sophia Antipolis, France

The architects create a boundary between the forest and the existing building filtering the vistas to and from each other.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.