March 5, 2012, 3:50 pm

An apartment block of two residences enjoys views over three levels while keeping its privacy by playing with a variety of openings.

Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte in Boudry, Neuchâtel, Switzerland. Photography by Thomas Jantscher.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘In the centre of the village of Boudry, the project settles on a narrow plot, surrounded with collective housing, a church and an old mansion.

In this motley context and its limited openings, the villa seeks to favour the inhabitants’ intimacy. Back to the public space, it is widely opened on the inside and benefits from the natural green environment. It stretches over three levels to be able to appreciate some views thanks to the height.

On the ground floor, the rental apartment has the advantage of a direct access to the garden bordered with trees.

In the higher levels, the entrance hall of the main apartment connects to the bedroom’s hall and a staircase that leads to the attic. At this level, the entire space is dedicated to the day zone. On the south side, the terrace extends the dining room and is opened on the park and the roof landscape of the old village. The varying height of the façade walls builds a screen against sights and allows the occupants to enjoy this space with complete serenity. On the north side, the living room is extended through a second terrace with a direct access to the private garden. The view opens then widely on the vine fields and the Jura Mountains.

Program: construction of a house including two apartments organized on four levels.
Basement: cellar, equipment room, garage.
Ground floor: rental apartment
Upper floor: owner’s apartment, night zone.
Attic: owner’s apartment, day zone.’

Text by Andrea Pelati architecte
ARCHITECT: Andrea Pelati architecte, Neuchâtel, Switzerland. CLIENT: Mr. & Mrs. Schuler. LOCATION: Rue des Lières, 2017 Boudry, Neuchâtel, Switzerland. DESCRIPTION: residential. STATUS: completed. AREA: 690 sqm. PROJECT TEAM: Andrea Pelati, Raphaël Fromaigeat, Anna Popek-Schmalstieg, Sandy Erlebach. PROJECT CONSULTANTS: Mauler SA – civil engineers. DATE: 2010. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
Schuler Villa
Schuler Villa by Andrea Pelati architecte in Boudry, Neuchâtel, Switzerland

An apartment block of two residences enjoys views over three levels while keeping its privacy by playing with a variety of openings.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.