February 9, 2012, 3:06 pm

Caramel Architects have designed an extended living room composed of both indoor and outdoor spaces to accommodate the future expanding family of the client. The pop, fun, feel of this building is accentuated with the use of semitransparent polycarbonate elements on the façade, like a giant conveyor belt, with rounded corners adding to its sweeping gesture.

500m² living room by Caramel Architects
500m² living room by Caramel Architects
500m² living room by Caramel Architects
500m² living room by Caramel Architects
500m² living room by Caramel Architects
500m² living room by Caramel Architects
500m² living room by Caramel Architects
500m² living room by Caramel Architects
500m² living room by Caramel Architects
500m² living room by Caramel Architects
500m² living room by Caramel Architects in Vienna, Austria. Photography by Hertha Hurnaus.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘A family with one child and maybe more to come dreams of moving from their apartment in the middle of the city to a house at the periphery with plenty of green. They envision children playing in the grass, the parents and their friends sitting amongst them, and all around nothing but green, trees, pure nature. The purchased property is a 500-square-meter plot, a grassy meadow with trees.

Four levels, three above ground and one below, are to yield a total of 300 m² of living space.

In order to retain the character of the original meadow, the ground-floor living and dining area are tied to the garden in a generous sweeping gesture. This gives the feeling of a 500-square-meter living room composed of outdoor and indoor spaces. The tail end of the swoosh tapers to human scale forming smooth shallow depressions for sitting, curvilinear furniture, a pool and terrace with rounded corners.

The sweeping gesture on the ground floor is made of semitransparent polycarbonate elements. The ephemeral character of the material is also employed in the façade of the top floor, giving it the appearance of an airy hovering swoosh.

On the rooftop, the patch of meadow removed from below is woven into the undulating green office landscape.

Grassy green fields on several levels interspersed with ephemeral swooshes of space.’

Text by Caramel Architects
ARCHITECT: caramel architekten zt gmbh, Vienna, Austria. PLANNING/SITE MANAGEMENT: caramel architekten zt gmbh. STRUCTURAL ENGINEERING: werkraum wien. LOCATION: Rodaun, Vienna. DESCRIPTION: residential. STATUS: completed. AREA: 500 sqm. DATE: 2010. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
500m² living room
500m² living room by Caramel Architects in Vienna, Austria

A 500-square-metre living room composed of outdoor and indoor spaces.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.