February 7, 2012, 2:52 pm

The dynamic sharp edged form of the building was born out of a triangulated floor plan dictated by the site and the three viewpoints which the architects aimed to enhance. Its sculpturesque impressive form is enhanced by the weather-sensitive corten steel panels. A definite future landmark.

Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design. Photography by Edward Hendricks, CI&A.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

‘Designed as a permanent show gallery and tourist information centre for China’s largest developer Vanke, MOD’s dramatic design for the TRIPLE V GALLERY has become an icon along the Dong Jiang Bay coastline.
Despite its obvious sculptural qualities, the building’s DNA evolved rationally from a careful analysis of key contextual & programmatic perimeters – resulting in the TRIPLE V GALLERY’S triangulated floor plan as well as the 3 soaring edges that have come to define its form.
The client’s program called for 3 main spaces: a tourist information centre, a show gallery & a lounge for discussion.
Requiring their own entrances, the tourist centre and the show gallery are orientated to separate existing pedestrian pathways and can be operated independently.
An extension of the show gallery, the lounge area is where discussions are conducted. This space takes advantage of the panoramic views of the coastline and comprises a sculptural bar counter.
Tectonically, the building responds to the coastal setting and is finished in weather-sensitive corten steel panels on its exterior and timber strips on the interior walls and ceiling for a more natural feel.’

Text by Ministry of Design
ARCHITECT: MINISTRY OF DESIGN PTE LTD, Singapore. DEVELOPER: Vanke. LOCATION: Tianjin, China. DESCRIPTION: gallery and tourist information centre. STATUS: completed. AREA: 750 sqm. DESIGN TEAM: Colin Seah, David Tan, Daniel Aw, Jeremiah Abueva, Lynn Li, Noel Banta. CONTRACTOR: Nantong No.2 Construction Group (Archi), Beijing Grain. Rain Architectural Design Co., Ltd. (ID). SITE MANAGEMENT: Annie Su, He Ting. C&S / M&E: Tenio Design And Engineering Co., Ltd. DATE: 2011. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
Vanke Triple V Gallery
Vanke Triple V Gallery by Ministry of Design in Tianjin, China

Triple V for the three viewpoints which the architects upturned for views to the sea/landscape.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.