December 22, 2011, 7:14 pm

A perforated floating garden level provides accommodation to a four member family. Three cubes, the private spaces, are connected to each other by a glass corridor. The corridor penetrating the garden level turns into a staircase leading to the first floor living spaces and garden. The ground floor accommodates a guest room and an independent apartment.

‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ extension and conversion by Christ Christ Architekten in Wiesbaden, Germany. Photography by Thomas Herrmann.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

This specific construction assignment is a central topic of today’s urban development: the roof area as a building site which can be covered with independent buildings – urban compression by utilization of roof areas as valuable building land.

Thereby the architect is always confronted with the question of how to handle an existing building in a contemporary sense. In this case, House S a 60´s bungalow, built by interior architect Wilfried Hilger for himself and his family.

Due to space limitations the new owners, a family of four, decided to heighten the existing bungalow and furthermore to renovate the basic structure.

To keep the bungalow’s typical character three single boxes were placed on a cantilevered flat roof, which are connected only by a glass corridor.

The new structure creates zones with different qualities: in the south-west a meadow with a small apple tree, in the north a stone paved courtyard with a pine tree and in the east a roof terrace with a magnolia.

In one of the new boxes the master bedroom, dressing room and bath room is located. The two other boxes function as a personal living room and a home office for the landlords.

In the first floor nearly all walls and installations were removed, so that a large living room could be created. An open kitchen was placed in the midst of that living area. This floor additionally includes the children’s rooms with dressing room and bath room.

In the ground floor a guest room and an additional apartment is located.

By the usage of triple glazed windows and highly effective insulation an energetically optimized building could be realized.

Text by Christ Christ Architekten.
ARCHITECT: Christ Christ Architekten gmbh, , Wiesbaden, Germany. LOCATION: Wiesbaden, Germany. DESCRIPTION: residential. AREA: 452 sqm. ASSISTANTS: Ronni Neuber, Julia Url. STRUCTURAL ENGINEERING: Schmitt + Thielmann und Partner. DATE: 2011. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
‘House S’ by Christ Christ Architekten
‘House S’ extension and conversion by Christ Christ Architekten in Wiesbaden, Germany

Three single boxes placed on a cantilevered flat roof are connected by a glass corridor creating zones with different qualities.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.