November 4, 2011, 6:11 pm

Studio SKLIM has designed ‘The Tastings Room’ the home of grafted black volumes used to orchestrate the coexistence of French/Italian bistro cuisine and wine cellar. These black sculptural elements carry references to dark wine bottles and weaved basket holders adding a nostalgic feel to this otherwise modern contemporary space.

The Tastings Room by Studio SKLIM
Entrance area
The Tastings Room by Studio SKLIM
Central Bar with overhanging structure
The Tastings Room by Studio SKLIM
General seating area
The Tastings Room by Studio SKLIM
Central bar with Velcro menu board
The Tastings Room by Studio SKLIM
Twist Platform
The Tastings Room by Studio SKLIM
Curved wine cabinet for enhanced visual legibility
The Tastings Room by Studio SKLIM
View from kitchen service pothole
The Tastings Room by Studio SKLIM
Serving pothole with access to kitchen
The Tastings Room by Studio SKLIM
Dividing looking glass folded to combine both function rooms
The Tastings Room by Studio SKLIM
Main signage
The Tastings Room by Studio SKLIM
Concept diagram
The Tastings Room by Studio SKLIM
Programmatic organisation
The Tastings Room by Studio SKLIM
Plan
The Tastings Room by Studio SKLIM. Photography by Jeremy San.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

The Tastings Room is a new addition to the heart of Singapore’s Central Business District, Marina Square with the fine combination of French/Italian bistro cuisine and wine cellar under one roof. The restaurant’s vision was to refresh the perception of wine and food culture in Singapore by providing them at affordable prices. The overall spatial experience sandwiches the crafted black volumes between two layers of industrial aesthetics: exposed ceiling and concrete screed floor, to juxtapose/merge opposing aesthetics of being sophisticated yet affordable.
The programmatic composition was divided into three areas namely Wine, Bistro and shared spaces of Wine/Bistro. A U-shaped band of these programs was deployed as it provided the most flexible layout with regards to shared functions, main circulation and points of entry/exit. The Central Bar sits firmly in the middle to negotiate the needs of both Wine and Bistro, as well as providing the point of sale for this establishment.
Drawing inspiration from the outer aesthetics of the dark wine bottle and antique weaved wine basket holders, the outer skin of these volumes adopt a series of black diagonal tiles while the interiors are inspired by the ‘hidden’ flavours of wine, taking on singular hues for rooms such as the red wine cellar and yellow kitchen.
The ‘Cabinet of Curiosities’ was a reference to the collections by the aristocratic of Renaissance Europe who sought to collect interesting samples from areas of geology, biology, natural history and works of art in a designated room. Here, our red ‘Cabinet of Wine’ is a collection of new and old world wine, along with its accessories like decanters, preservation devices and wine glasses. The juxtaposition of all these articles on a curved shelving makes cataloging/indexing visually more legible thus encouraging easier comparisons, experimentation and sampling of the wines.
The coupling of the 2 almost identical function rooms allows a singular space to be converted through a foldable looking glass. One room is shaded in white while the other in black, providing an Asian yin-yang balance to an essentially European gastronomical experience.
The Central Bar is the most chiseled of all volumes as each specific chisel adheres to each practical aspect of hiding services, supporting service counters, anthropometrics and sight lines. The floating tapered form houses a giant light fixture while simultaneously accommodating the bar’s wine racking needs.
A selection of strategically placed visibility cut-outs are subtracted from these dark volumes to reveal internal workings of each enclosure as framed spatial appetisers perhaps liken to how wine should be enjoyed, one sip at a time and always in a controlled manner.

ARCHITECT: Studio SKLIM, Singapore & Tokyo, Japan. CLIENT: Envis Group. LOCATION: Marina Square, Singapore. DESCRIPTION: Interior Refurbishment (Food & Beverage). VISUALISATION: Studio SKLIM / Federico Mira. STATUS: completed. AREA: 137 sqm. DATE: 2011. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
The Tastings Room by Studio SKLIM
The Tastings Room by Studio SKLIM in Marina Square, Singapore

A U-shaped band of black volumes reminiscent of wine bottles, encapsulate singular hues while being sandwiched between industrial aesthetics.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.