July 19, 2011, 9:55 am

A cantilevered barn shaped building balancing on the edge of the slope becomes an observatory, with paradoxical openings that reveal its voyeuristic intentions. Selected for the RIBA Awards 2011.

Balancing Barn
© Living Architecture
Balancing Barn
© Living Architecture
Balancing Barn
© Living Architecture
Balancing Barn
© Living Architecture
Balancing Barn
© Ed Sumner
Balancing Barn
© Ed Sumner
Balancing Barn
© Living Architecture
Balancing Barn in Suffolk by MVRDV with Mole Architecture.
CLICK IMAGES TO ENLARGE

The house was designed as one of Alain de Botton’s Living Architecture projects as a holiday home for people who come to have a dialogue with landscape. The building has a voyeuristic character whereby visitors gaze out on, their surroundings.

The consistent use of ash over walls, floors and ceilings gives a carved quality to the interior that is cleverly at odds with the slight defections that remind visitors that they are suspended in mid-air.

Creating buildings that can evoke such powerful feelings of obscure but pleasurable unease is very rare and the balancing barn hits the mark in a very unusual way.

ARCHITECT: MVRDV with Mole Architects. CLIENT: Living Architecture. LOCATION: Suffolk, UK. AREA: 210 sq m . DATE: 2010. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
Balancing Barn
Balancing Barn in Suffolk by MVRDV with Mole Architecture

A cantilevered barn shaped building balancing on the edge of the slope becomes an observatory, with paradoxical openings that reveal its voyeuristic intentions.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.