February 5, 2011, 12:21 pm

The project consists of a simple but polygonal volume, which is formally adapted to the landscape and the local conditions.

Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Monovolume
Hydroelectric power station by Monovolume. CLICK IMAGES TO ENLARGE

The hydroelectric power station is located near Winnebach brook in Dörfl (municipal territory of Vintl), at 800 m. above sea level. It’s partly built into the slope, since the building area was extremely reduced. The project consists of a simple but polygonal volume, which is formally adapted to the landscape and the local conditions. The station is conceived as an artificial rock quarried out of the slope. This sensation is underlined by a much reduced use of materials (concrete, glass and steel) in their rougher form, as well as by the “veins” which cross the volume. These “veins” consist of light bands of layered glass and run around the building. At some specific points of those light bands a normal single glass delivers insight to the power station’s bowels.

The main building material is watertight concrete, which was pigmented with white mortar and after treated with hydraulic jet in order to achieve a raw appearance.

The building has two storeys — a ground floor and a basement. The basement shelters the generating set, the distributing unit and the wire room, control tank as well as a storage room. The generating set room extends to the whole building height and is accessible from the ground floor. The ground floor itself contains the space for the utility companies and the control room of the power station.

ARCHITECT: Monovolume, Bozen Bolzano, Italy, www.monovolume.cc. LOCATION: Winnebach, Dörfl, Italy. DESCRIPTION: Infrastructure. DESIGN: Patrik Pedò and Juri Pobitzer. DATE: 2009. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.

Monovolume
Hydroelectric power station by Monovolume architecture + design in Winnebach, Dörfl, Italy

The project consists of a simple but polygonal volume, which is formally adapted to the landscape and the local conditions.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.