December 3, 2010, 11:28 am

Crocker Museum
Crocker Museum
Crocker Museum
Crocker Museum
Crocker Museum
Crocker Museum
Crocker Art Museum by Gwathmey Siegel & Associates Architects. Photo Credit : Bruce Damonte. CLICK IMAGES TO ENLARGE

Gwathmey Siegel & Associates Architects (GSAA) have put the finishing touches on their 125,000 square-foot design for Sacramento’s Crocker Art Museum. The Teel Family Pavilion more than triples the museum’s size and enhances its role as a cultural resource for California and the state’s many visitors.

In addition to extensive new galleries for temporary exhibitions and the display of the Crocker’s permanent collection, The Teel Pavilion includes expanded educational and art studio space, a teacher resource center, a space for participatory arts programming for children and adults, an expanded library, and a new student exhibition space and teaching galleries. The Anne and Malcolm Henry Works on Paper Study Center greatly improves access for visiting scholars studying the Crocker’s outstanding master drawings collection, and for the public. The expansion also provides space for on-site collections care and storage, as well as a new conservation lab. New public amenities, including a 260-seat auditorium, a café with indoor and outdoor seating, and a redesigned Museum Store, are also included. The first floor is open to the public free of charge and free Wi-Fi will be available.

GSAA’s compositional strategy for the project was aimed at establishing a uniquely iconic presence for the new addition, while framing the existing complex in a coherent physical dynamic. The result is a collaged image for both the new and historic structures: the new addition is rotated on a due north/south axis, disengaging it from the existing orthogonal street grid and Crocker complex, which reinforces its contrapuntal siting and massing; inside, the new galleries are directly connected to the existing Art Gallery building, allowing for a continuous circulation from the new to the old structures—both vertically and horizontally—and totally integrating the entire complex. GSAA’s signature approach—collaborative, site-specific, sensitive to the needs of the client–helped bring together all these diverse elements as scheduled to bring the renovated Crocker on par with new museum architecture around the world.

ARCHITECT: Gwathmey Siegel & Associates Architects, New York, USA, www.gwathmey-siegel.com. DATE: 2010.
PHOTOES: Bruce Damonte. SOURCE: Susan Grant Lewin Associates. No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.

Crocker Art Museum
The Crocker Art Museum in Sacramento, CA by Gwathmey Siegel & Associates Architects

Crocker Art Museum by Gwathmey Siegel & Associates Architects. Photo Credit : Bruce Damonte. CLICK IMAGES TO ENLARGE Gwathmey Siegel & Associates Architects (GSAA) have put the finishing touches on their 125,000 square-foot design for Sacramento’s Crocker Art Museum. The Teel Family Pavilion more than triples the museum’s size and enhances its role as a [...]

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.