September 7, 2010, 1:54 pm

Bicentennial Elementary School
Bicentennial Elementary School
Bicentennial Elementary School
Bicentennial Elementary School
CLICK IMAGES TO ENLARGE

The project develops spaces that will improve the teaching and learning process, the physical and artistic recreation, and the use of spaces where the natural environment and its conservation are the main subject and will recur throughout the project. The program is divided in three different themes: The Principal’s office – administration area, the Civic courtyard – mural courtyard area and the Didactic classroom – didactic courtyard area.
The project uses the courtyards for articulation, encounter, socialize recreation, natural ventilation and heating use, etc. These courtyards reflect the benefits of using the two under mentioned sustainable systems applied in the project: The photocell system that generates a project capable of using natural resources to satisfy its own needs and the rainwater capitation system for saving and recycling water. The water could be used to irrigate the green areas, to create shade places that will improve the environment of the project and its context.
The building is constructed using prefabricated concrete beams and columns, a system that allows a flexible expansion of the program that will fit any topography and terrain limits.
To achieve this, the architects created a structural module that accommodates the program’s needs. This module consists of a 6.60×8.00 metre concrete floor inside a frame of 7x 8.40 metres, forming an area that can be used according to function, plus adapting its dimensions to fit widely used constructive materials available on the market as well as industrial prefabricated products. Generating a proposal with a flexible skeleton is important as it is capable of adapting to different environments.
The grid allows the creation of spaces with a modular design that permits different arrangements and growths depending on the topographic and sun light conditions of the terrain.
The proposal for a public elementary school in Mexico lies on a flexible setting of a structural, modular, geographic and regional level. The idea of creating a flexible skeleton together with these principles has developed themes that cover the importance of generating a sustainable and iconic project that can be used as an example to be followed all around the country.

ARCHITECT: stación-ARquitectura Arquitectos, San Pedro Garza García, NL México, www.stacion-arquitectura.com. CLIENT: INIFED, SEP Public Education Secretary, Government of Mexico. LOCATION: San Pedro Garza García, N.L. México. PROJECT TEAM: César Augusto Guerrero Rodríguez, Ana Cecilia Garza Villarreal, Carlos Raúl Flores Leal, María Sevilla Gómez, José Rodrigo Martínez Tirado. ASSOCIATE ARCHITECT: José Rodrigo Martínez Tirado. STATUS: 1st. prize National Design Competition. DATE: 2008.
CREDITS & COPYRIGHTS: stación-ARquitectura Arquitectos.
No part of this web site may be reproduced or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without prior permission of Morfae and the copyright owner.
stación-ARquitectura
Bicentennial Elementary School by stación-ARquitectura Arquitectos in N.L. México

The project develops spaces that will improve the teaching and learning process.

morfae on Google+
MORFAE: the shape of things | Copyright MMXIII MORFAE.